ChatGPT: Een digitaal hulpmiddel of een bedreiging?

In een wereld die constant evolueert op het gebied van informatietechnologie, staan we aan het begin van een nieuw tijdperk. Dit komt door innovaties zoals ChatGPT. Een jaar geleden kende niemand dit fenomeen maar vandaag de dag maakt bijna iedereen er gebruik van. Binnen INNOV8iON is ChatGPT bijna niet meer te missen. Maar ook binnen ons zusterbedrijf iQibt komt het steeds vaker voorbij. “In ons werkgebied is het belangrijk om dit soort hulpmiddelen te omarmen omdat de impact hiervan zo groot is dat het verschil duidelijk zichtbaar gaat worden tussen degenen die het wel of niet gebruiken.”

ChatGPT is een voorbeeld van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) die in staat is om menselijke teksten te begrijpen en te genereren. Het kan voor een breed scala aan toepassingen ingezet worden. Denk daarbij aan het schrijven van simpele code tot aan softwareontwikkeling. Frank van Grevenstein, salesmanager binnen INNOV8iON en iQibt: “ChatGPT is pas het topje van de ijsberg. Er zijn namelijk zoveel andere AI-toepassingen in ontwikkeling die de manier waarop we werken en communiceren ingrijpend zullen veranderen.”

Bedreiging of verrijking?

Iemke Kooijman, INNOV8iON Partner, ziet ChatGPT momenteel vooral als verrijking. “Het gaat ons in een heleboel werkgebieden juist helpen omdat ChatGPT het repetitieve werk kan overnemen. Het schrijven van code bestaat bijvoorbeeld uit veel terugkerende patronen. Laat ChatGPT dat maar genereren zodat ik me kan focussen op de kwaliteitstaken.”, vertelt Iemke. Ook Julian Kuipers, Technology Expert is het daarmee eens. “Het is belangrijk om aandacht aan Chat GPT te besteden omdat het op den duur onderscheidend gaat zijn. Iemand die ChatGPT gebruikt doet het werk bijvoorbeeld in één uur in plaats van in acht uur”, aldus Julian.

Toch is Julian er ook van overtuigd dat ChatGPT voor velen als bedreigend kan aanvoelen. “Deze ontwikkeling kan ervoor zorgen dat mensen delen van hun werk niet meer zelf hoeven uit te voeren. Maar ik denk wel dat iedereen hieraan zal moeten wennen. Deze trein is gaan rijden en niet meer te stoppen.”

Ondanks dat ChatGPT nog maar kort zijn draai in onze de samenleving heeft gevonden, hoeft het nog geen gevaar te vormen. Frank: “Je kunt je overvallen voelen omdat we nog niet weten wat voor impact dit gaat hebben. Toch ligt het er wel aan hoe je het inzet.” Daar is Julian het mee eens. “Er zitten natuurlijk wel gevaren aan maar het brengt ook goede dingen met zich mee. Denk aan geldstromen of het bellen naar familie die ver weg wonen. Maar je kunt ook opgelicht of gechanteerd worden. Blijf daarom nadenken en controleren of het klopt wat je ziet. Naïviteit zal namelijk één van de grootste valkuilen zijn.”

INNOV8iON-Chat-GPT-Match

Match made in heaven

De digitale assistent lijkt op een match made in heaven. Frank: “ChatGPT gaat leiden tot een grote sprong in de productiviteit omdat veel standaard werk overgenomen kan worden.” Wel is het daarin belangrijk dat er continu gecontroleerd wordt. “Natuurlijk is het prettig dat het schrijven van code een stuk makkelijker gaat. Maar de menselijke expertise blijf je nodig hebben om te kijken of het écht klopt”, vertelt Iemke.

Naast iQibt en INNOV8iON omarmt SAP ook ChatGPT. “En zij zijn niet de enige”, vertelt Iemke. “Je ziet dat steeds meer bedrijven de AI-tool beginnen te gebruiken omdat het veel urgenter lijkt dan andere hypes. Dit komt omdat het opeens toepasbaar is voor iedereen.” Tijdens de wekelijkse vrijdagmiddag borrel bij INNOV8iON hoor je regelmatig het woord ChatGPT voorbijkomen. “Ik probeer mensen daarin te stimuleren omdat het een belangrijke technologie is die nu speelt. Daarom sluiten we ook onze kennissessies erop aan.”

De toekomst van ChatGPT

Hoe de aankomende jaren eruit zullen zien, durven de drie heren niet met zekerheid te zeggen. Iemke: “Je gaat een steeds groter verschil zien in organisaties die wel of geen gebruik maken van ChatGPT. Doordat zij veel sneller kunnen innoveren. Misschien niet gelijk vandaag maar op langere termijn wel. Ik denk ook dat wij over vijf jaar de bestuurder van ChatGPT zijn in plaats van de ontwikkelaar.” Daarom vinden iQibt en INNOV8iON het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Julian: “Door ervaring hierover op te doen, kunnen wij als experts hierin groeien en AI bij klanten integreren. De angst voor AI zal je uiteindelijk afremmen in plaats van ervoor zorgen dat je koploper wordt.”

De toekomst zal uitwijzen hoe ChatGPT onze wereld exact zal vormgeven, maar één ding is zeker. We staan aan het begin van een spannende reis in de wereld van kunstmatige intelligentie en informatietechnologie.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je er graag over sparren over ChatGPT?

Neem dan contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen