Tijdens een eerdere webinar: Unboxing Business Application Studio hebben we een aantal belangrijke aspecten van SAP Business Application Studio belicht. Ontdek in deze blog de vijf voornaamste redenen om de SAP Business Application Studio (BAS) te gaan gebruiken.
Rather read this post in English? 5 Key reasons why to use SAP Business Application Studio
1. Guided Development
SAP Business Application Studio (BAS) introduceert een geweldige tool genaamd Guided Development voor Fiori Elements. Annotaties zijn altijd al lastig geweest en er was nooit een goede manier om ze op te zoeken. Met Guided Development wordt dit een stuk makkelijker gemaakt. Het is als een Software Development Kit (SDK) voor Fiori Elements geïntegreerd in BAS. Dit zorgt er niet alleen voor dat we een goede manier hebben om annotaties op te zoeken, maar ook dat de benodigde code voor ons gegenereerd wordt en er zelfs input hulp is. Guided Development heeft een overzichtelijke manier voor het zoeken naar de juiste annotatie guides. Kun je de passende guide niet vinden? Dan is er een makkelijke manier geïntegreerd om de missende guide aan te vragen bij SAP. We hopen dat hierdoor het aantal beschikbare guides flink groeit de aankomende tijd. Misschien is de missende guide die je hebt aangevraagd de volgende keer dat je inlogt wél beschikbaar!
2. Toegang tot de Command Line Interface
SAP Business Application Studio geeft je toegang tot de command line interface. Dit geeft je de vrijheid zoals bij een lokale ontwikkelomgeving met de voordelen van een cloud based ontwikkelomgeving. Naast dat je volledige controle krijgt, biedt dit ook flink wat opties voor het gebruiken van de beschikbare tools in de terminal.
3. Split screen: Code editor gecombineerd met de layout editor
SAP Business Application Studio geeft je de mogelijkheid om gedurende de ontwikkeling van een UI5 applicatie gelijktijdig gebruik te maken van zowel de layout editor als de code editor. Dit is mogelijk doormiddel van een split screen. Op deze manier kan je elementen gewoon in de view van je applicatie slepen en zie je real time de veranderingen in je code die gegenereerd wordt voor het desbetreffende element. Het feit dat dit in split screen kan, maakt het gebruik van de layout editor een stuk aangenamer. Je kan de layout editor gebruiken om gemakkelijk en snel een view voor je applicatie te maken. Doordat gelijktijdig de code voor je view stapsgewijs wordt gegenereerd en je dit ziet, krijg je een goed beeld van hoe je view is opgebouwd. Dit is in het bijzonder handig voor developers die nieuw zijn in de wereld van UI5 en XML.
4. Dev Spaces
Een Dev Space in Business Application Studio (BAS) is een separate ontwikkelomgeving dat doet denken aan een container. Doordat in BAS gebruik wordt gemaakt van dit concept, ontstaan er een aantal voordelen. Voordat je kan beginnen met het ontwikkelen van applicaties in BAS moet je een Dev Space aanmaken. Gedurende de creatie van een Dev Space worden er een aantal vragen gesteld om vast te stellen wat de best passende Dev Space is. Na het selecteren van de best passende Dev Space en het selecteren van eventuele extra tools, wordt een volledig geïsoleerde ontwikkelomgeving gecreëerd met toegang tot de command line, voor-geïnstalleerde tools, middelen en capaciteiten die handig kunnen zijn in jouw project. Dit bespaart veel tijd omdat je zelf niet je volledige ontwikkelomgeving hoeft te maken en je snel kan beginnen met het ontwikkelen, draaien, testen en inzetten van je applicatie. Doordat de Dev Space een volledig geïsoleerde omgeving is, krijg je de vrijheid om te doen wat je wilt zonder dat je daarmee je andere projecten beïnvloedt. De Dev Spaces zijn gemakkelijk te transporteren. Je kan ze namelijk exporteren en importeren. Op deze wijze kan je dezelfde omgeving kopiëren voor een vergelijkbaar project en win je daar nog meer tijd mee.
5. Extensies
Functionaliteiten in een Dev Space uitbreiden? Dan kan je extensies toevoegen aan je project zodat je in alle behoeften wordt voorzien. Dit kan gemakkelijk bij het creëren van een Dev Space door de extensies te selecteren. Er is zelfs een mogelijkheid om een eigen serverless extensie te maken en die te gebruiken in jouw eigen project. Dit is een gaaf concept dat veel perspectief biedt. Als je hier meer over zou willen weten, lees dan vooral deze blog.
Bonus: Het einde van Neo trial accounts
Een paar weken geleden kregen we deze waarschuwing in de WebIDE:
Omdat SAP zich focust op Cloud Foundry, zal de op neo gebaseerde WebIDE trial eindigen in november 2020. We adviseren om niet tot dan te wachten met de overstap naar de SAP Business Application Studio. We raden aan om al eerder te beginnen, zodat je de mogelijkheden nu al kan verkennen en je de evolutie van het product meemaakt in de aankomende periode. Hou wel in gedachten dat BAS een relatief nieuw product is en zich waarschijnlijk nog flink zal ontwikkelen. Wij zijn zeer positief over de Business Application Studio en kunnen niet wachten om te zien wat het ons in de toekomst gaat bieden.
Conclusie: SAP Business Application Studio
Wij zijn van mening dat SAP Business Application Studio (BAS) klaar is om in productie te gebruiken. Dit ondanks dat er een aantal belangrijke aspecten mist, zoals de mogelijkheid om een bestaande Fiori applicatie op een makkelijke manier uit te breiden in BAS. We hopen dat BAS zich in de aankomende maanden zal ontwikkelen tot een volledige IDE mét de mogelijkheid tot het uitbreiden van bestaande Fiori applicaties op een makkelijke manier. BAS is een goede IDE voor de hardcore (cloud) ontwikkelaars die volledige controle willen hebben. Mocht SAP ook nog de mogelijkheid tot ABAP en CDS development toevoegen, dan zal dit nieuwe platform ook een perfecte IDE voor de Full Stack Developer worden.
Webinar: Unboxing SAP Business Application Studio
Webinar gemist? Bekijk de recording hieronder.