Duik in de Toekomst van SAP: AI, Cloud, en Innovatie – Onze ervaringen van de VNSG Developersdag 2023

Op dinsdag 26 september 2023 hebben wij, vanuit INNOV8iON, de VNSG Developersdag bijgewoond. Dit was een uitstekende gelegenheid voor ons team om onze kennis te verbreden en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen SAP. Bovendien kregen we de kans om vanuit INNOV8iON onze expertise te delen over de invloed van Artificial Intelligence (AI) op SAP en de gevolgen daarvan voor onze werkzaamheden als ontwikkelaars. Lees in dit blog meer over onze ervaringen en de onderwerpen die deze dag aan het licht kwamen.

INNOV8iON-VNSG-Developersdag-team

Blik op de Toekomst tijdens de diverse parallel sessies

Het evenement begon met een ontvangst in het Postillion Hotel in Bunnik, gevolgd door de opening door Jan-Willem Kaagman namens de VNSG Focusgroepen Custom Development, BTP4Integration en User Experience Daarna volgde een keynote vanuit SAP over het Business Technology Platform (BTP). Tijdens deze keynote lag de focus op App-ontwikkeling, Automatisering en Integratie welke samen met Data Analyse en AI de belangrijkste componenten van het BTP vormen.

Na een koffiepauze werden de eerste parallel sessies gehouden, waarbij deelnemers konden kiezen uit een van de volgende sessies: ‘Fiori in de praktijk (autorisaties opzetten en problemen voorkomen)’, ‘Abap cloud strategy’, ‘de toekomst van SAP-integratie bij PVH’ of ‘Hands-on inspiration with the SAP Build Technical Academy’. Zelf heb ik (Anouk van den Engel) de sessie over integratie bijgewoond waarin werd toegelicht hoe het ISA-M model gebruikt kan worden om integratie richtlijnen op te stellen binnen een organisatie.

In de tweede ronde van de parallel sessies konden deelnemers kiezen uit een de volgende onderwerpen: ‘Tijdschrijven met Fiori Elements bij Nikon’, ‘SAP build Apps in de praktijk’, ‘SAP Cloud custom development’ en ‘Automated side-by-side extension setup on SAP BTP including CI/CD’. Bij de sessie over SAP Build Apps werd een uitgebreide demo gegeven van hoe je in een korte tijd eenvoudig een simpele app kunt bouwen die informatie kan ophalen en data kan opslaan in je SAP back-end systeem.

INNOV8iON_Developersdag_AI-SAP

De sessie over SAP en AI, verzorgd door onze collega’s Iemke Kooijman en Olaf Kampers, vond plaats tijdens de derde ronde parallel sessies. Tijdens deze sessie werd kort ingegaan op de techniek achter Large Language Models (LLM) zoals ChatGPT. De centrale vraag tijdens deze sessie was echter welke uitdagingen en mogelijkheden AI met zich meebrengt voor ons werk.  Conclusie: hoewel we ons geen zorgen hoeven te maken dat ons werk binnenkort overbodig wordt, zal AI wel degelijk onze werkzaamheden veranderen. Het is daarom essentieel om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. De overige sessies tijdens deze ronde waren: ‘Fiori App Geo Map (extensies creëren met Fiori Elements Flexible Programming Model)’, ‘Vereenvoudig SAP App ontwikkeling met Low-code’ en ‘SAP Extensibility Framework’.

Robuustere en beter betrouwbare code. 

Tijdens de laatste ronde heb ik de sessie bijgewoond over SAPUI5 apps bouwen in TypeScript. Tot voorheen was ik nog niet bekend met dit onderwerp en daarom was dit een uitgelezen kans om hier kennis mee te maken. Naast een uitleg over wat TypeScript precies is, werd vooral benadrukt wat de voordelen van deze programmeertaal zijn in vergelijking met JavaScript. Omdat variabelen in Typescript strikt gedefinieerd worden, is het makkelijker om fouten al te ontdekken d.m.v. een syntax-check i.p.v. tijdens runtime. Dit zorgt voor robuustere en beter betrouwbare code. 

De andere sessies die gevolgd konden worden deze ronde gingen over: ‘ABAP Cloud op een S/4HANA public cloud omgeving’, ‘Federating your On-premise SAP Data through SAP HANA cloud and SAP BTP’ en ‘Booking Advanced Integration Framework (BAIF)’. Tenslotte gaf Capgemini een plenaire keynote over de nieuwste technologieën binnen SAP zoals Cloud en AI, gevolgd door een afsluiting door Frank Wammes. 

Tussen de sessies door was er een uitgebreide lunch verzorgd en achteraf was er nog de mogelijkheid voor een borrel, waardoor er voldoende tijd was om bij te praten met vakgenoten vanuit het hele land. Een belangrijk focuspunt tijdens deze dag was de verschuiving van on-premise naar de Cloud, maar de belangrijkste conclusie van deze dag was toch wel dat AI een aanzienlijke impact zal hebben op een groot deel van de SAP-producten, zo niet allemaal.

De diepte in?

Hebben bepaalde onderwerpen je interesse gewerkt? Wij vinden het altijd leuk om te sparren met vakgenoten. Voel je dus vooral vrij om contact met ons op te nemen.

Duik in de Toekomst van SAP: AI, Cloud, en Innovatie – Onze ervaringen van de VNSG Developersdag 2023
Recente Posts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen