Een deep-dive in SAP Fiori My Inbox

Elke laatste donderdag van de maand houden wij bij INNOV8iON onze INNOV8iON Day’s. De INNOV8iON Day’s worden volledig verzorgd en georganiseerd door onze experts en staan in het teken van de nieuwste technieken binnen het SAP-landschap. Voor elke INNOV8iON Day wordt er een nieuwe technologie uitgekozen. Deze worden onderzocht en gepresenteerd door collega’s aan collega’s. Een kleine greep uit de onderwerpen van 2023:

Het doel van de INNOV8iON Day’s is om zo goed mogelijk up-to-date te blijven met de nieuwste technieken binnen het SAP-landschap en dit op een interessante en leuke manier te delen met collega’s. Tijdens deze dagen brengt iedereen zijn eigen kennis in over het betreffende onderwerp, waardoor samen de toepasbaarheid van die technologie wordt ontdekt.

En het blijft niet alleen bij kennisdelen en theorie. Die dagen duiken we daadwerkelijk hands-on de techniek in. En die combinatie van theorie en praktijk is ook de laatste INNOV8iON Day gehanteerd; SAP Fiori My Inbox.

INNOV8iON-Day-My-Fiori-Inbox

SAP Fiori My Inbox

Op donderdag 23 Februari vond de meest recente INNOV8iON Day plaats met als onderwerp de SAP Fiori My Inbox, georganiseerd door Jan-Willem Bos, Julian Kuipers en Jens Lambeck (de 3 J’s van INNOV8iON).

Wat is de My Inbox app?

De Fiori My Inbox app is een applicatie waarin alle workflow taken van een personeelslid binnenkomen. Mocht je meerdere back-end systemen hebben, kunnen ook alle taken hiervan terecht komen in de My Inbox app. Mits je de Inbox app goed configureert.

Je kunt My Inbox app dus zien als de Fiori variant van de GUI transactie SWBP (Workflow Inbox). Het grote verschil tussen de GUI transactie en de Fiori app is dat de Fiori app veel gebruiksvriendelijker is, er beter er uit ziet, waardoor je er sneller en efficiënter mee werkt.

Waar vroeger nog voor elke verschillende workflow taak een aparte Fiori app bestond (My Inbox 1.0) is met de komst van My Inbox 2.0 alles samengevoegd in één duidelijk overzicht. Binnen deze app kun je alle standaard acties uitvoeren die met de SWBP-transactie ook kunnen. Een toevoeging van Inbox 2.0 is de mogelijkheid tot Mass actions waarmee je in geval van uitval, snel en gemakkelijk vervanging kunt regelen. Denk aan het gelijktijdig goedkeuren van een bak aan dezelfde soort workflow taken, zoals vakantieaanvragen. Uitval kun je in dit geval zien als geplande uitval (vakanties) en ongeplande uitval (ziek zijn). Met de toevoeging van Mass actions in de My Inbox 2.0 kun je voor beiden soorten uitval gemakkelijk regelen naar wie jouw workflow taken worden doorgestuurd.

De My Inbox app is verder ook te personaliseren aan de hand van een set parameters. Dit is te doen in de URL van de app, maar ook in de configuratie van de app zelf. Zo kan de app individueel worden ingericht om per situatie zo efficiënt mogelijk te werken.

Extensibility

De Inbox app is zo opgebouwd dat er ruimte is voor uitbreidingen van de app. Zo kunnen er aan de hand van een aantal BADI’s verschillende aspecten van de app worden aangepast binnen het SAP-systeem. Denk hierbij aan het veranderen van de lijst en detail view. Maar ook het aanleveren van users details, taak informatie en het vullen van aanvullende attributen. Aan de hand van deze extensibilities kan je de inbox app personaliseren en zo goed mogelijk werken in verschillende business scenarios.

De extensibilities kun je uitvoeren doormiddel van BADI’s, zoals hierboven benoemd. Maar ook aan de hand van UI controller hooks. De uitbreidingen kunnen invloed hebben op de header gegevens, welke content er weergegeven moet worden in de detail view maar ook uitbreidingen voor het aanwijzen van vervanging. Kortom, ondanks dat Fiori My Inbox een standaard SAP-applicatie is, kun je nog veel customizen. Voor een overzicht van alle extensibility options bekijk deze pagina.

Hands-on met SAP Fiori My Inbox

Na een pauze en een diner met heerlijk Indiaas eten was het tijd voor het hands-on gedeelte van de INNOV8iON-Day. Ditmaal was er gekozen voor een aantal opdrachten die gebruikmaakten van de opgedane kennis over de My Inbox applicatie.

De eerste opdracht bestond uit het customizen van de applicatie aan de hand van de parameters die behandeld zijn in het theoretische gedeelte. Hiervoor waren er drie verschillende stories voorbereid waaruit uit je kon opmaken welke parameters je nodig had om de app zo te configureren als gewenst. Het doel van deze stories was een tastbaar beeld geven bij wat de My inbox app op persoonlijk niveau kan betekenen. Zo ging een van de voorbeelden over een supermarkt manager die graag in één keer achterstallige facturen wilde beoordelen. Het was op deze manier dus ook een kleine oefening voor de technische consultants op functioneel gebied.

Voor de tweede en derde opdracht namen we een deepdive in de techniek. De tweede opdracht focuste op de extensibility van de applicatie. Drie verschillende extensies waren voorbereid die we moeten uitvoeren in tweetallen. In elk scenario werd er verwacht een BADI te implementeren. In de laatste opdracht zijn we wat meer de diepte in gedoken van de taken in de My inbox app. De opdracht bestond uit het koppelen van applicaties aan inbox taken. Deze twee opdrachten resulteerden in custom functionaliteit aan de My Inbox app. Door deze opdrachten uit te voeren kregen we een goed beeld van wat de app allemaal kan betekenen op individueel niveau.  

Een INNOV8iON-Day bestaat niet alleen uit het behandelen van nieuwe onderwerpen. Elke sessie wordt afgesloten met een borrel om wat stoom af te blazen. Hier kan het onderwerp van de dag nog een keer worden nabesproken of kunnen eventuele loshangende vragen nog gesteld worden.

Meer weten over de Fiori My Inbox? Neem contact met ons op of bekijk eens de documentatie van de inbox. Op deze pagina lees je meer over extensions!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen