Hoe activeer je een Fiori applicatie?

Wanneer je net met Fiori begint kan je snel overweldigd raken door alle nieuwe termen en informatie. Gelukkig zijn wij er om je te helpen! In deze blog leggen wij uit hoe je een Fiori applicatie kan activeren op jouw SAP-systeem in vijf simpele stappen:

Stap 1. Raadpleeg de SAP Fiori Apps Reference Library

Als je Fiori applicaties wilt gaan activeren is de Fiori Apps Reference Library jouw beste vriend. Hier vind je een uitgebreid overzicht van beschikbare standaard Fiori applicaties en kan je informatie vinden over de benodigde componenten en andere details die relevant zijn voor het activeren van de app.

Weet je nog niet precies welke app je nodig hebt? Binnen de Fiori Apps Library zijn er verschillende mogelijkheden om apps te vinden; zo zijn er allerlei filters beschikbaar en kan je bijvoorbeeld ook zoeken op een klassieke SAP-transactiecode.

INNOV8iON-SAP-Fiori-Library
Afbeelding 1: SAP Fiori Apps Reference Library

Stap 2. Controleer de beschikbaarheid voor jouw systeem

Wanneer je een Fiori applicatie hebt gevonden die je zou willen activeren, moet je eerst controleren of de app überhaupt beschikbaar is voor jouw systeem. Selecteer de juiste delivery date onder de tab ‘Implementation Information’. Weet je niet zeker welke versie jouw systeem heeft? Onder ‘Installation’ kan je een overzicht zien van de benodigde componenten.

INNOV8iON-SAP-Fiori-Bekijken-benodigde-componenten
Afbeelding 2: Bekijken van de benodigde componenten

Vervolgens kan je in de SAP GUI opzoeken op welke productversie jouw systeem draait. Ga hiervoor naar: System – > Product Version.

Als je de juiste delivery date gevonden hebt, kan je daadwerkelijk aan de slag met het activeren van de applicatie. De stappen die uitgevoerd moeten worden kunnen afhankelijk zijn van het type van de app: voor WebGUI apps hoeven er bijvoorbeeld geen additionele services geactiveerd te worden.

Stap 3: Activeer de ICF-knooppunten

Ga naar de tab ‘Configuration’. Onder SAPUI5 Application vind je een lijstje van ICF nodes die geactiveerd moeten worden op de front-end server. Open de SAP GUI en ga naar transactie SICF. Hier kan je zoeken op de technische naam en/of het pad van de benodigde ICF-nodes. Activeer de node als dit nog niet gedaan is.

INNOV8iON-ICF-Nodes-Activation-SAPFiori
Afbeelding 3: ICF-nodes die geactiveerd moeten worden
INNOV8iON-ICF-Node-Search-SAPFiori
Afbeelding 4: ICF-node zoeken in transactie SICF

Stap 4: Activeer de OData-services

Vervolgens kijk je welke OData services geactiveerd moeten worden. Hiervoor kan je gebruikmaken van transactie /IWFND/MAINT_SERVICE. Zoek de naam van de service(s) en activeer deze als dit nog niet gedaan is. Werk je met verschillende SAP-systemen? Vergeet dan niet om de OData-service toe te voegen aan een transportopdracht.

INNOV8iON-Transaction-IWFND-Maint-service-SAPFiori
Afbeelding 5: Transactie /IWFND/MAINT_SERVICE

Stap 5: Loop de autorisaties na

We zijn bijna klaar. Om toegang te krijgen tot de app heb je nog de juiste autorisaties nodig. Voor de meeste Fiori apps zijn er standaard SAP rollen beschikbaar die je gewoon aan jouw gebruiker kan toewijzen om snel toegang te krijgen tot de app. Deze staan ook onder de ‘Configuration’ tab.

INNOV8iON-Standaard-SAP-rollen-autorisatie-SAPFiori
Afbeelding 6: Standaard SAP-rollen waar de app aan is toegewezen

Met zo’n standaard rol krijg je echter ook meteen toegang tot allerlei andere applicaties die je waarschijnlijk niet allemaal nodig hebt. In zulke gevallen is het handiger om een nieuwe catalogus/groep aan te maken in de Fiori Launchpad Designer. Vervolgens kan je met transactiecode PFCG een nieuwe rol aanmaken voor jouw catalogus/groep.

INNOV8iON-Fiori-Launchpad-Designer
Afbeelding 7: SAP Fiori Launchpad Designer

Hoera! De Fiori applicatie is nu actief. Als je de voorgaande stappen correct hebt uitgevoerd zou de app nu beschikbaar moeten zijn op jouw Fiori Launchpad. Verschijnt er toch een foutmelding op het scherm bij het openen van de applicatie? Uit ervaring weten wij dat de lijst van benodigde services in de Fiori Apps Library niet altijd compleet is. Gelukkig kan je in zulke gevallen vaak in de foutmelding of in de console van de browser zien welke component nog ontbreekt.

Moet er een grote hoeveelheid apps in één keer geactiveerd worden? Dan is het handiger om gebruik te maken van een massa-activeringstool. Je kan bijvoorbeeld de task list ‘SAP_FIORI_CONTENT_ACTIVATION’ gebruiken in transactie STC01 om alle apps te activeren die gekoppeld zijn aan een specifieke rol. Mogelijk zullen wij hier in de toekomst nog een aparte blog aan wijden.

Hieronder een demo over hoe je een Fiori App activeert. Heb je vragen of wil je meer weten over SAP Fiori? Voel je vrij om contact op te nemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen