Je carrière starten bij INNOV8iON?

Hoe ziet die start eruit? Wat ga je doen? Hoe zien die eventuele werkzaamheden eruit? Hoe ervaren andere starters het? In deze blog geeft Julian Kuipers je een kijkje achter de schermen en vertelt hoe hij het is om je loopbaan te starten bij INNOV8iON.

In augustus 2020 ben ik (Julian Kuipers) als Junior Technisch SAP Consultant bij INNOV8iON gestart. Dit is mijn eerste baan in de IT en markeert het begin van mijn carrière. In deze blog geef ik je een kijkje achter de schermen hoe het is om als junior te starten bij INNOV8iON en in de technische SAP wereld te werken.

Primeur

INNOV8iON is een consultancy bureau dat zich richt op technische vraagstukken in het ecosysteem van SAP; één van de grote, wereldwijde softwareleveranciers op het gebied van bedrijfsapplicaties, met name bekend van hun ERP-pakket. Wij houden ons onder andere bezig met het leveren van cloud-oplossingen, integratievraagstukken, UX & UI, app development en het leveren van full stack maatwerk oplossingen voor onze opdrachtgevers.

Bij INNOV8iON zijn we altijd op zoek naar waardevolle mensen die ons team willen versterken. In augustus 2020 kreeg ik de primeur om als eerste de eigen kweekvijver van INNOV8iON in te springen om mijzelf te ontwikkelen tot een Full Stack Developer.

Ontwikkeling

Het ecosysteem van SAP is erg uitgebreid. Er zijn veel verschillende software-oplossingen en binnen deze oplossingen zijn verschillende modules te gebruiken. Om goed van start te gaan is het belangrijk om de theorie achter SAP te begrijpen en dan met name de theorie van het nieuwste ERP-pakket SAP S/4HANA. Dit heb ik gedaan middels het afronden van Learning Journeys in de SAP Learning Hub. Deze journeys bestaan uit verschillende e-books, e-learnings en toetsen om uiteindelijk tot het doel van de desbetreffende journey te komen.

Kansen

Bij INNOV8iON kreeg ik al vrij snel de kans om aan te haken op een groot project bij een opdrachtgever en mocht ik meedraaien in het projectteam die Fiori en inkoopfunctionaliteit ging implementeren op een bestaand SAP S/4HANA-systeem. In dit team ben ik samen met een Senior Technisch Consultant verantwoordelijk voor de gehele techniek van het project.

Een kleine greep uit mijn werkzaamheden tijdens deze opdracht:

  • Het activeren van de Fiori Launchpad. Deze heb ik ook ingericht met standaard SAP applicaties.
  • Daarnaast hebben we standaard Fiori apps uitgebreid middels extensiepunten
  • Ik was verantwoordelijk voor de implementatie van BAdi’s en UI Adaptation.
  • Ik heb programmatuur gemaakt om binnenkomende e-facturen uit te lezen en te verwerken middels een 3-weg match.
  • Daarnaast speelde ik een grote rol in het beschikbaar maken van het versturen van digitale bestelberichten vanuit het SAP-systeem. We creëerden een koppeling met een extern bestelsysteem en maakten het gebruik van dat systeem in een maatwerk Fiori app beschikbaar voor de opdrachtgever.
INNOV8iON-intractieve-sessie

Een dag uit het leven van een Technisch SAP consultant

Een vraag die bij veel lezers zal opkomen na het lezen van deze blog, zal iets in de trant zijn van “Maar wat doe je eigenlijk dagelijks als Full Stack Developer?”. Een hele terechte vraag; het kan soms wat abstract klinken.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de werkzaamheden echt afhankelijk zijn van de opdracht die je uitvoert en de rol binnen die opdracht.

Voor mij geldt dat ik mijn dag vaak begin met een korte check op het productiesysteem (het systeem dat daadwerkelijk door de opdrachtgever gebruikt wordt voor  het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden van de business) om te kijken of de door ons gemaakte programmatuur naar behoren functioneert. Zodra er issues zijn pak ik die op. Vervolgens hebben we een dagstart waarin we vertellen wat we gisteren hebben gedaan, vandaag gaan doen en bespreken we andere bijzonderheden. Daarna pak ik vaak een ontwikkelvraagstuk op van de sprintbacklog (natuurlijk werken we agile) om die te ontwerpen, uit te werken, te testen of te documenteren. Meestal heb ik in de loop van de dag ook een aantal afspraken staan waar ik bij aanwezig dien te zijn. Deze afspraken verschillen erg van aard. Denk hierbij aan een afspraak met de andere developer en/of de functionele consultants om ontwikkelvraagstukken te bespreken of gezamenlijk uit te werken. Het kan ook zijn dat mij wordt gevraagd om een ontwikkelvraagstuk dat uitgewerkt wordt of al live is toe te lichten aan projectleden, de opdrachtgever of aan andere belanghebbenden.

Dit doe ik of vanuit het kantoor van INNOV8iON in De Meern/Utrecht, vanaf het kantoor van de opdrachtgever of vanuit huis. Ongeacht waar ik werk, probeer vaak ik na de lunch even een frisse neus te halen. Als ik op één van de twee kantoren werk doe ik dit vaak met collega’s.

Deze werkzaamheden wissel ik af met werkzaamheden voor interne projecten bij INNOV8iON, het geven van trainingen, het voorbereiden van workshops of het helpen van collega’s met uitdagende vraagstukken.

“Bij INNOV8iON krijg je de mogelijkheid om je op veel verschillende manieren te ontwikkelen. Naast externe projecten organiseren wij ook regelmatig leuke workshops en webinars waarin we dieper ingaan op nieuwe technologieën binnen SAP.  Zo blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

Olaf Kampers – Junior SAP Tech Consultant

Cultuur

Naast de inhoud van je werk is het natuurlijk ook heel fijn als je met gelijkgestemden je werk kan doen. Wij houden er van om flink door te pakken en streven naar de hoogst haalbare expertise in ons vakgebied. Vandaar dat wij elke maand een INNOV8iON Day organiseren. Tijdens deze dagen duiken wij dieper in op de laatste (SAP) innovaties, delen wij kennis. En uiteraard mag een gezonde dosis fun zeker niet ontbreken. Benieuwd naar de échte INNOV8’ers? Check dan deze video:

Young Professionals

Ons team van Young Professionals bestaat ondertussen uit 3 junioren en we zijn op zoek naar nieuwe Young Professionals met een affiniteit voor IT om ons team te versterken. Wil je meer weten over ons werk, neem dan gerust contact met ons op via info@innov8ion.nl of stuur mij een berichtje op LinkedIn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen