One Launchpad to rule them all
INNOV8iON-Launch-pad-SCP-SAP-2

Naar aanleiding van de VNSG Webinar ‘Central point of access with SCP Launchpad’ op 22 september 2020 verdiepte ik (Julian Kuipers) mij wat meer in de SAP Cloud Platform Launchpad (SCP Launchpad). De technologie belooft één enkele ingang voor alle applicaties en services die de gebruiker nodig heeft om zijn dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Dit geldt zowel voor SAP en niet-SAP producten. Maar wat is nou het concept en de techniek achter de SCP Launchpad? En wat voor voordelen biedt het gebruik van de SCP Launchpad voor jou?

De Launchpad; efficiëntie

We kennen de Launchpad al vanuit SAP Fiori. Nu wordt dit concept breder ingezet zodat ook andere producten van SAP kunnen meeliften op de voordelen van de Launchpad. SAP schetst de visie om productiviteit en efficiëntie te verbeteren middels één enkele ingang voor alle applicaties. Dit is een aangename gedachte om orde te creëren in de vele producten van SAP. Denk hierbij aan Analytics, SuccesFactors, S/4 HANA (Cloud), Business Suite, Enterprise Portal, Cloud Platform en ga zo maar door. Daarbij komen dan ook nog eens de applicaties en services die niet van SAP zijn, maar je wel dagelijks gebruikt. Het grootste voordeel van SCP Launchpad is dan ook de makkelijke toegang tot alle benodigde apps, content, taken en notificaties, zowel in de cloud als on-premise. De Launchpad adapteert de SAP Fiori design guidelines wat zorgt voor een consistente en intuïtieve gebruikerservaring. Daarnaast kan de gebruiker zijn homepage personaliseren zodat deze zich optimaal aansluit bij de behoeften van de gebruiker. De SCP Launchpad maakt gebruik van intuïtieve rol-gebaseerde navigatie met flexibele inhoud zoals we dat kennen van de Fiori launchpad. Tevens kan het thema worden aangepast zodat het aansluit bij de eigen organisatie en huisstijl. Gecombineerd met Single Sign On verwachten we een feilloze gebruikerservaring. Al met al klinkt dit veelbelovend.

SCP Launchpad; hoe het werkt

Laten we eens kijken hoe de SCP Launchpad werkt. In het SAP Cloud Platform draaien een aantal centrale services die onder andere de SCP Launchpad ondersteunen zoals bijvoorbeeld de theme designer, inbox, notificaties en security & SSO. Daarnaast wordt verschillende content aan de launchpad ge-exposed vanuit SCP zelf (zoals SAPUI5 apps) en van buitenaf zoals andere cloud producten of on-premise procucten (door middel van de cloud connector). Zie hieronder een hoog-over architectuur.

INNOV8iON-SAP-SCP-Architectuur

De producten zijn op zichzelf staand en kunnen ook in die hoedanigheid worden blijven gebruikt. In dit geval is de SCP Launchpad puur een verzamelplek en doorgeefluik. Het laat van alle aangesloten bronnen de content zien en navigeert naar de desbetreffende bron wanneer daarop wordt geklikt. Indien een SAP product een bron is, zullen deze producten hun content structuur delen met de SCP Launchpad in een Common Data Model (CDM). Deze wordt ingelezen door de SCP Launchpad om vervolgens de content juist weer te geven zodat alle aangesloten bronnen content weer kunnen geven op de centrale launchpad.

INNOV8iON-SAP-Cloud-Foundry-SCP

Losstaande applicaties kunnen handmatig worden geconfigureerd zoals de doel toewijzing naar een Fiori applicatie. Voor meer geavanceerde integratie kan de beheerder het CDM format gebruiken om applicaties te koppelen met de SCP Launchpad.

Er zijn tools beschikbaar voor de beheerders om meerdere Launchpads te creëren en te beheren, zoals bijvoorbeeld voor verschillende afdelingen, klanten, medewerkers en toeleveranciers.

Conclusie

Veel aspecten van de SCP Launchpad kun je herleiden naar de andere Launchpads van SAP. SAP heeft op een slimme manier het concept van de bestaande Launchpads breder getrokken over alle producten. Dit zorgt ervoor dat alle vooruitgang uit de andere producten in de SCP Launchpad verwerkt zijn en dit als een relatief volwassen product van start gaat. Veel klanten die in de ‘pré-S/4 HANA tijd’ startte met Fiori, zullen de central hub deployment van de Fiori launchpad actief gebruiken en/of gebruikt hebben. Zij zullen dit centrale scenario met één launchpad herkennen. Nu steeds meer klanten overstappen op S/4HANA, is de launchpad embedded aanwezig en worden veel standaard apps hier direct op aangeboden. Veel klanten hebben alleen al meerdere SAP Fiori launchpads vanwege de nog bestaande hub deployment en daarnaast verschillende S4 systemen.

De Cloud Platform Launchpad as a Service biedt de mogelijkheid om veelal naadloos te integreren op één centrale launchpad via de beschreven CDM mogelijkheid. Uiteraard is deze integratie het meest prettig voor een gebruiker wanneer hij/zij vanuit zijn rol meerdere apps nodig heef, zodat je niet naar verschillende launchpads hoeft te navigeren om een bepaalde app te vinden en te openen. Je hebt dus maar één launchpad nodig.  Dit is nog maar één van de voorbeelden. Ook zijn er door de verschillende SAP Cloud oplossingen vaak al meerdere launchpads binnen een organisatie aanwezig. Het consolideren is zeker vanuit gebruikersperspectief een must.

Ook is er het aspect onderhoud. SAP onderhoudt de launchpad en verzorgt ook de upgrades. Wanneer de launchpad on-premise staat is de in-house beheerorganisatie, naast alle andere beheerstaken, ook verantwoordelijk voor al het onderhoud van de SCP Launchpad.

Wat mij duidelijk werd in de webinar is dat SAP veel investeert in de ontwikkeling van de SCP Launchpad. De Launchpad is nu nog niet af, waardoor de integratie met een S4 systeem helaas nog niet mogelijk is.  Maar dit staat wel bovenaan de prioriteit lijst van SAP en wordt begin 2021 al verwacht. De integratie met een wat ouder gateway systeem (central of embedded) volgt hierna.

Ik kan niet wachten om te zien hoe snel SCP Launchpad zich evolueert tot hét enkele punt van toegang tot alle SAP-producten en overige applicaties zodat de gebruiker vanuit één enkel punt al zijn werkzaamheden kan uitvoeren. Daarnaast ligt er een groot voordeel voor het beheer; er hoeft nu maar één soort Launchpad beheert te worden in plaats van meerde Launchpads van de verschillende SAP-producten. Wil je meer weten over de SCP Launchpad? Of wil jij jouw ervaring delen? Laat dan gerust een comment achter of stuur mij een mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen