SAP Analytics Cloud (SAC): Wat is het en wat kun je ermee?

Wat is SAP Analytics Cloud?

Business Intelligence (BI) is booming business. Steeds meer bedrijven willen op data gebaseerde beslissingen kunnen nemen en een op data gebaseerd beleid voeren. Veel bedrijven hebben een schat aan informatie in de vorm van data in huis. Vaak opgeslagen in systemen als SAP HANA. Het kan echter lastig zijn om inzicht in deze data te krijgen. Om dit eenvoudiger te maken zijn er tools ontwikkeld die zich specifiek richten op het analyseren en voornamelijk visualiseren van data. Voorbeelden hiervan zijn Tableau en Power BI. Het antwoord van SAP op deze tools is SAP Analytics Cloud (SAC).

Met SAP Analytics Cloud kun je heel eenvoudig data visualiseren, met name vanuit SAP systemen. Er is bij de ontwikkeling van SAC namelijk specifiek rekening gehouden met het gebruik van data vanuit SAP systemen. SAC is echter ook prima te gebruiken in gevallen waarin er geen gebruik gemaakt wordt van een SAP systeem, zoals bij gebruik van Excel, CSV-bestanden of een Oracle database. SAC is dus bij uitstek een datavisualisatietool. Maar het kan nog wat meer dan de traditionele datavisualisatietools.

Datamodeling en datawrangling: de eerste stap voor een goede datavisualisatie

Na het inladen van de data uit een externe bron zoals een SAP database, dien je de data nog op te schonen en klaar te maken voor visualisatie. Dit proces heet datawrangling. SAC heeft hiervoor een overzichtelijk menu waarin je per kolom kunt aangeven wat voor datatype er in de kolom staat en wat er moet gebeuren met de lege velden in de kolom. Ook kun je extra kolommen toevoegen of juist verwijderen. Hier kun je de data dus echt goed klaarzetten voor de analyse en de visualisatie.

INNOV8iON-Datawrangling-SAC
Datawrangling in SAC

Om op een goede, informatieve, maar vooral correcte manier data te kunnen visualiseren, heeft een datavisualisatietool een definitie nodig van hoe de te gebruiken data onderling met elkaar samenhangt. Met andere woorden: er dient een datamodel te bestaan en binnen de visualisatietool gedefinieerd te worden. In de datamodeler van SAC kun je tabellen op een visueel overzichtelijke manier aan elkaar verbinden. Hierdoor weet SAC wat de samenhang tussen de data uit de verschillende tabellen is en kan het daardoor voor de verdere data-analyse probleemloos over de data queryen.

INNOV8iON-SAC-Datamodeler
SAC Datamodeler

Eenvoudig datavisualisatie, analyse en planning

Als de data helemaal goed is ingeladen, gewrangled en gemodelleerd, dient de data ter analyse overzichtelijk gevisualiseerd te worden. Deze visualisatie gebeurt door middel van het bouwen van een dashboard, wat in SAC een ‘Story’ wordt genoemd. Deze stories zijn zodanig ontwikkeld dat ook minder technisch onderlegde gebruikers probleemloos een story kunnen bouwen. In een story wordt middels grafieken een overzicht van de data gecreëerd dat, mits correct gebouwd, een snelle visuele analyse van de data mogelijk maakt. Een voordeel van de stories in SAC is dat je ze op een interactieve manier kunt bouwen. Dat betekent dat als je in een grafiek op een waarde, balk of lijn klikt, de overige grafieken in de story zullen veranderen om de specifieke data en samenhang met de geselecteerde data te laten zien. Dus als iemand in een grafiek in de story op de gegevens van ‘Regio X’ klikt, zullen de overige grafieken hun data in relatie tot regio X laten zien. Dit maakt een analyse extra eenvoudig. Een bijzonder voordeel van SAC, ten opzichte van concurrerende tools, is de uitgebreide GEO representations. Dit zijn interactieve ‘landkaarten’ waardoor je heel duidelijk de activiteit per land, regio of stad in kaart kan brengen en daarmee een snelle analyse per gebied mogelijk is.

INNOV8iON-Sample-graphics-SAC
INNOV8iON-Dashboard-SAC
Dashboard SAC
Voorbeeld Geo  representation
 Voorbeeld GEO representation

Een andere handige feature van SAC is planning. Naast het visueel inzichtelijk maken van data was planning een belangrijk doel van de ontwikkelaars bij de ontwikkeling van SAC. Zo kun je in SAC, via de feature Smart Insights, snel bekijken welke factoren de grootste invloed hebben gehad op een bepaald datapunt. Zo wordt bijvoorbeeld direct duidelijk in welk gebied er veel van een bepaald product wordt verkocht of juist weinig. Vervolgens kun je hierop inspelen. Smart Discovery gaat nog wat verder dan Smart Insights en gebruikt machine learning algoritmes om correlaties tussen data in de dataset te vinden en te analyseren. Met deze feature kun je ook alternatieve scenario’s (what-if scenario’s) analyseren. Daarnaast kun op basis van de patronen in de data, een voorspelling van uitkomsten maken en dus nu al op toekomstige ontwikkelingen inspelen.

Kortom, SAP Analytics Cloud is een hele waardevolle analyse tool, die snel en gebruiksvriendelijk alle data bundelt en je in staat stelt om snel data gedreven beslissingen te nemen of een datagedreven beleid te voeren.

Vragen? Of meer weten over SAC?

Voel je vrij je vraag hieronder te stellen of om contact op met ons op te nemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen