Blog: SAP Cloud Application Programming Model: Houvast in de Cloud Foundry speeltuin
INNOV8iON-SAP-Application-programming-model-blog

Ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op, zo ook bij SAP. SAP is al tijden druk met het toevoegen van allerlei toepassingen in de Cloud, zoals Successfactors, Ariba, Concur. Naast deze oplossingen biedt SAP met haar Cloud Platform allerlei mogelijkheden als Cloud Integration en Internet of Things.

Keep the core clean

Ook is het SAP Cloud Platform het ideale platform om maatwerk te realiseren. SAP investeert momenteel in de visie om de ‘S/4HANA core’ zoveel mogelijk schoon te houden; ‘keep the core clean’. Dit geldt voor zowel S/4HANA on-premise als S/4HANA Cloud. Met andere woorden; Als er maatwerk is, migreer of realiseer het maatwerk dan op het SAP Cloud Platform. Zie ook de afbeelding hieronder.

INNOV8iON-SAP-Cloud-Platform
SAP Cloud Platform

Veel Kansen

Naast de vele standaard services in SAP Cloud Platform, biedt het Cloud Platform voor de Developer veel flexibiliteit en kansen:

 • Veel keuze uit programmeertalen/technieken door het Cloud Foundry platform, wat als basis dient voor het SAP Cloud Platform
 • Veel keuze uit verschillende databases en database typen, met elk hun specifieke voordelen en tegen verschillende kosten;
 • Binnen nodeJS is er keuze uit honderdduizenden node packages;
 • In SAP Cloud Platform maak je extensies op een andere standaard SAP Cloud oplossing of ontwikkel en run je een volledige nieuwe app;
 • Eenvoudige integratie met andere services zoals Machine Learning, Internet of Things, Cloud Integration, API management en nog veel meer.

SAP Application Programming Model

Als Developer verdwaal je wellicht in alle mogelijke combinaties en hoe je nu gestructureerd en eenduidig kunt ontwikkelen.
SAP onderkent de vele mogelijkheden met betrekking tot development op het SAP Cloud Platform en ontwikkelde daarvoor het SAP Cloud Application Programming Model.

INNOV8iON-SAP-Model-Application-programming
SAP Application Programming Model


Dit SAP Cloud Application Programming Model heeft onder andere een soort ‘lijm’ en ‘structuur’ die de front-end, services en backend (lees=database), deels voor je genereert en aan elkaar ‘plakt’. SAP gebruikt hiervoor een beschrijvende taal (CDS). Deze variant van CDS heeft sterke overeenkomsten met de al bekende HANA CDS en ABAP CDS smaken. Doordat je deze beschrijvende taal toepast, bouw je jouw domainmodel-definities altijd volgens een vaste structuur. Erg prettig voor de leesbaarheid, eenduidigheid en kwaliteit van de code. Een aantal kenmerken van SAP Application Programming model op een rij.

Kenmerken SAP Application Programming

 • Beschrijven van services en domainmodel in CDS;
 • Generatie database create scripts, generatie van JPA;
 • Toevoegen van pré- en after scripting is mogelijk binnen services;
 • Bevat allerlei handlers benodigd bij het maken van services. Dit alles met onderliggende verschillende opensource libraries en packages die hiervoor worden ingezet;
 • Vlekkeloze integratie met de andere services binnen SAP Cloud Platform;
 • Je kunt met Cloud Application Programming model werken via VS code, de WebIDE of Eclipse. Voor allen is er een plugin, maar eigenlijk is het met iedere editor te gebruiken.

Cloud Foundry Speeltuin

Dit zijn zomaar een aantal kenmerken. Zo zijn er zijn nog veel meer eigenschappen te noemen. Kortom SAP Cloud Application Programming Model stelt je in staat om zogenaamde full-stack applicaties op een gebruiksvriendelijke wijze te maken met een betere codekwaliteit door de structuur en eenduidigheid en het maakt de ontwikkeling een stuk gemakkelijker. Cloud Application Programming Model is zowel toepasbaar voor de Java ‘smaak’ in het Cloud Platform als voor nodeJS. Met het Cloud Application Programming Model geeft SAP Developers meer richting en handvatten in de grote Cloud Foundry speeltuin. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden en SAP voorziet ons met haar SAP Application Programming Model van een reisplan, snelwegen en navigatie.
h

Blog: SAP Cloud Application Programming Model: Houvast in de Cloud Foundry speeltuin
Recente Posts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen