SAP Integration Suite 

Een intrigerende integratie

De SAP Integration Suite is een essentieel onderdeel van het SAP Business Technology Platform (BTP) en biedt bedrijven een krachtig platform voor naadloze bedrijfsintegratie. Het stelt organisaties in staat om verschillende systemen, processen en gegevens met elkaar te verbinden en waardevolle inzichten te verkrijgen. De suite positioneert zich als een brug tussen systemen en processen, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken en nieuwe zakelijke kansen kunnen verkennen. Je raakt geïntrigeerd door de brede reikwijdte van de suite, de mogelijkheid om diverse systemen te verbinden, de gebruiksvriendelijkheid en de nadruk op flexibiliteit en schaalbaarheid. De SAP Integration Suite is een gamechanger voor bedrijven die hun digitale transformatie willen versnellen en een concurrentievoordeel willen behalen. Deze suite is met name geschikt voor organisaties die al gebruik maken van BTP en/of op zoek zijn naar de volgende stap na SAP PI/PO. 

Wat is de SAP Integration Suite? 

De SAP Integration Suite is een uitgebreid integratieplatform van SAP dat bedrijfsprocessen optimaliseert door naadloze integratie van gegevens, applicaties en systemen. Met behulp van verschillende cloud services kunnen organisaties de processen van interne bedrijfseenheden en externe partners moeiteloos met elkaar verbinden. Dit resulteert in foutloze, snellere en flexibelere bedrijfsvoering. 

Wat kun je er mee?

Met de SAP Integration Suite kun je diverse integratiepatronen en -scenario’s implementeren. Hier zijn enkele belangrijke functies en mogelijkheden die het biedt: 

 • Applicatie-integratie: De suite verbindt verschillende interne en externe applicaties met elkaar, ongeacht of ze zich in cloud-, on-premise- of hybride omgevingen bevinden. Dit doorbreekt silo’s en verbetert de efficiëntie door de uitwisseling van gegevens en processen tussen systemen. 
 • Data-integratie: Met de SAP Integration Suite kun je gegevens uit diverse bronnen integreren en transformeren. Hierdoor ontstaat een holistisch beeld van je bedrijfsgegevens, wat resulteert in betere besluitvorming en waardevolle inzichten. 
 • Data-exposure: De SAP Integration Suite kan API-endpoints van je systemen beschikbaar stellen zodat interne- en externe developers hier gebruik van kunnen maken en met de gegevens uit jouw systeem kunnen werken. De suite ondersteunt hierbij op het vlak van het beschikbaar stellen, documentatie, security en beheer van het aantal calls (tegen welke prijs) iemand mag doen. 

Door gebruik te maken van deze functies en mogelijkheden kunnen organisaties profiteren van een verbeterde samenwerking tussen applicaties, een geïntegreerd beeld van bedrijfsgegevens en in control zijn over data-exposure middels API’s. 

Verschillende onderdelen 

De SAP Integration Suite omvat diverse componenten die essentieel zijn voor het faciliteren van bedrijfsintegratie. Deze omvatten Integration Assessment, Integration Advisor, Trading Partner Management, Open Connectors, API Management, Event Mesh en Cloud Integration. Elk van deze onderdelen vervult een unieke rol bij het mogelijk maken van integratie. Laten we deze componenten één voor één verkennen en ontdekken hoe ze samenwerken. 

Integration Assessment 

Om te beginnen, is een grondige analyse van je huidige IT-landschap en integratiebehoeften essentieel. De Integration Assessment tool ondersteunt je bij het identificeren van de systemen, applicaties en gegevensbronnen die geïntegreerd moeten worden. Daarnaast kun je beleidsregels vastleggen waarin wordt beschreven in welke scenario’s je bepaalde systemen en integratiemethoden gebruikt. Deze tool biedt inzicht in de complexiteit en haalbaarheid van je integratieproject, waardoor je een solide integratiestrategie kunt ontwikkelen. Door deze strategie vast te leggen, creëer je overzicht in een vaak complexe omgeving met talrijke integraties. 

Integration Advisor 

De Integration Advisor biedt aanbevelingen en best practices voor het ontwerpen en implementeren van mappings tussen verschillende gegevensstructuren en berichtenstandaarden. Met behulp van crowdsourced machine learning kan deze tool een voorstel doen voor een optimale mapping tussen twee structuren voor informatie-uitwisseling. Het houdt daarbij rekening met de specifieke bedrijfs- en partnercontext, waarbij bijvoorbeeld niet alle velden uit de standaard relevant zijn. Hierdoor blijft de gegenereerde mapping zo klein mogelijk ten gunste van de beheersbaarheid en snelheid. 

Trading Partner Management 

Soepele samenwerking met handelspartners en leveranciers is van essentieel belang in de moderne, digitale wereld. Trading Partner Management binnen de SAP Integration Suite maakt het eenvoudig om communicatiekanalen te beheren en gegevens uit te wisselen met externe partijen. Het stroomlijnt je handelspartnerschappen, zorgt voor naadloze integratie met de systemen van deze partners en biedt inzicht in deze communicatiestromen. 

Open Connectors

Een eenvoudige integratie met externe applicaties en services is essentieel in een gedigitaliseerde wereld. Open Connectors binnen de SAP Integration Suite bieden vooraf gebouwde connectors voor populaire applicaties zoals Salesforce, ServiceNow en Google Sheets. Het vereenvoudigt de integratie met externe systemen en helpt je bij het creëren van informatiestromen. 

API Management 

API’s (Application Programming Interfaces) vormen de ruggengraat van moderne applicatie-integratie. API Management binnen de SAP Integration Suite is een tool voor het ontwerpen, beheren en monitoren van API’s. Hiermee kun je veilige en gestandaardiseerde API’s creëren die gemakkelijk kunnen worden gedeeld met interne en externe ontwikkelaars. Daarnaast kun je met deze tool ook de API’s beschikbaar stellen tegen betaling en quota’s instellen voor het aantal aanroepen. 

Event Mesh 

Real-time gegevensuitwisseling en event-driven architectuur zijn van toenemend belang in moderne bedrijfsomgevingen. Event Mesh binnen de SAP Integration Suite biedt een gedistribueerd event-netwerk dat zorgt voor de uitwisseling van events en gegevens tussen systemen. Het maakt snelle, betrouwbare en schaalbare integraties mogelijk in een steeds veranderende digitale wereld. 

Cloud Integration 

De Cloud Integration tool vormt de spil in het web binnen de Integration Suite. Hierin ontwerp je de integratieprocessen die je vervolgens kan implementeren en gebruiken binnen jouw organisatie. Binnen de Cloud Integration tool maak je gebruik van artefacten die je hebt gecreëerd met behulp van andere tools, zoals mappings en verbindingen. 

Samenhang tussen de onderdelen

De verschillende onderdelen van de SAP Integration Suite werken samen om een naadloze bedrijfsintegratie te realiseren. Het begint met een grondige analyse van de integratiebehoeften (Integration Assessment) en het genereren van integratieartefacten met behulp van machine learning (Integration Advisor). Vervolgens worden de communicatie met handelspartners gestroomlijnd (Trading Partner Management) en flexibele integratiemogelijkheden geboden met externe applicaties (Open Connectors). API Management zorgt voor veilige en gestandaardiseerde API-integratie, terwijl Event Mesh real-time gegevensuitwisseling mogelijk maakt op een event-driven manier. Cloud Integration fungeert als het centrale punt waar alle onderdelen samenkomen, waardoor een geïntegreerde bedrijfsomgeving kan worden gecreëerd. 

Waarom zou je het gebruiken? 

Er zijn verschillende redenen waarom de SAP Integration Suite waardevol kan zijn voor jouw organisatie:

 • Verbeterde efficiëntie door naadloze integratie van systemen en applicaties , wat leidt tot snellere doorlooptijden en hogere productiviteit. 
 • Beter overzicht door integratie via één platform in plaats van point-to-point. 
 • Behoud van data-integriteit door het elimineren van de noodzaak voor datareplicatie tussen systemen, waardoor consistentie en kwaliteit van gegevens worden gewaarborgd. 
 • Betere besluitvorming door het creëren van een 360-gradenbeeld van bedrijfsgegevens en het verkrijgen van realtime inzichten voor het identificeren van trends en patronen. 
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid om te voldoen aan de groeiende behoeften van jouw organisatie en gemakkelijk aanpassingen en uitbreidingen te kunnen doen. 

Hoe kun je het gebruiken?

Als je aan de slag wilt gaan met de SAP Integration Suite, volg dan deze stappen: 

 • Beoordeel: Beoordeel je huidige IT-landschap en identificeer de systemen en applicaties die geïntegreerd moeten worden. Stel duidelijke doelen en vereisten op voor je integratieproject. 
 • Plan: Plan de integratie en bepaal de meest geschikte patronen en scenario’s voor jouw organisatie. Maak een tijdschema en wijs verantwoordelijkheden toe aan je team. 
 • Implementeer: Implementeer het integratieproject stap voor stap met behulp van de tools en functionaliteiten van de SAP Integration Suite. 
 • Test en monitor: Voer grondige tests uit om de correcte werking van de integratie te verifiëren. Monitor de prestaties en los eventuele problemen op. 
 • Optimaliseer: Blijf de integratie optimaliseren en verbeteren op basis van ervaring en nieuwe behoeften. Houd de laatste ontwikkelingen in de gaten en pas je integratieaanpak indien nodig aan. 

Door deze stappen te volgen, kun je effectief gebruikmaken van de SAP Integration Suite en profiteren van de voordelen voor jouw organisatie. 

Conclusie 

De SAP Integration Suite is een krachtig platform dat organisaties helpt bij het realiseren van naadloze bedrijfsintegratie. Met verschillende onderdelen die samenwerken, biedt het mogelijkheden voor integratieonderzoek, handelspartnerbeheer, cloud-integratie, API-beheer en real-time gegevensuitwisseling. Door gebruik te maken van deze suite kun je de efficiëntie verbeteren, data kwaliteit en -integriteit waarborgen, betere beslissingen nemen en bedrijfsgroei stimuleren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken. Onze experts staan klaar om je verder te helpen! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen