SAP TechEd 2021: Enkele hoogtepunten

Vorige week hebben SAP-liefhebbers wereldwijd kunnen genieten van de nieuwste technologische aankondigingen tijdens de digitale SAP TechEd. Enkele hoogtepunten en de daarbij horende voordelen hebben wij hieronder uitgelicht.

SAP Low Code / No Code

Business Application Studio

Met SAP Business Application Studio (BAS), heeft SAP een zeer krachtige tool gelanceerd. BAS kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van free-style SAPUI5 applicaties en low-code applicaties met behulp van Fiori Elements. Voor meer informatie over BAS, zie ook “Unboxing SAP BAS”.

INNOV8iON-SAP-TechEd-Lowcode-nocode

AppGyver

Aangezien Low Code een mooi streven is, is dit nog geen No Code. Afgelopen jaar heeft SAP grote stappen genomen op het gebied van No Code, met de acquisitie van AppGyver. SAP bijzonder veel werk geleverd met de integratie van AppGyver in het SAP ecosysteem. 

Vlak na de acquisitie van AppGyver hebben we een webinar gegeven, toen liet de integratie met SAP nog wel wat te wensen over. Voornamelijk met betrekking tot de zeer beperkte integratie van OData. Inmiddels zijn een aantal tekortkomingen overwonnen en is ontwikkelen van APP’s bijna kinderspel geworden. Nieuwsgierig naar app development in AppGyver? Bekijk dan deze video’s: Hoe bouw je een app in AppGyver en Building an app with AppGyver.

Een van de grootste eye-openers van de TechEd op dit vlak is dat de OData integratie nu volledig wordt ondersteund. Ook is de look-and-feel is gelijkgetrokken met SAP Fiori, waardoor een uniforme user interface is geborgd. De komende tijd staan nog veel meer verbeteringen op de rol. Met de doorgevoerde verbeteringen en de aangekondigde verdient AppGyver een vervolg in onze webinar reeks.

INNOV8iON-SAPTeched-AppGyver-No-Code-Approach

SAP Fiori’s nieuwe Horizon theme

SAP’s volgende stap op het gebied van user experience draait om mensen nog sneller, intuïtiever te laten werken en met betere data dan ooit tevoren zakelijke beslissingen te laten nemen. De eerste pijler in deze reis is esthetiek, in de vorm van hun nieuwe Horizon thema. Horizon kunnen we zien als een evolutie van SAP Fiori. Het is moderner, nog gebruiksvriendelijker en gebaseerd op een toegankelijk modulair ontwerpsysteem. De kenmerken van Horizon zijn:

  • Een aantrekkelijk en fris kleurenpalet volgens de Web Content Accessibility Guide Lines;
  • Een gevoel van focus met contrast, witruimte en een gedurfde typografie om in een natuurlijke informatie hiërarchie te passen;
  • Afgeronde hoeken voor een vriendelijke, toegankelijker moderne look;
  • Een mobile-first benadering om de leercurve op verschillende devices te versnellen;
  • Een nieuwe icon set die duidelijk communiceert en modern aanvoelt.

INNOV8iON-SAPTechED-SAPFiori-Theme-Horizon

Horizon vertegenwoordigt meer dan alleen een thema, het vertegenwoordigt een nieuwe manier om producten te bouwen. Zo heeft Horizon zijn eigen reeks aan design principles en wordt het ook bijgeleverd met een strakke Dark Thema.

INNOV8iON-SAPTechED-SAPFiori-Theme-Horizon-dark

SAP BTP Command Line Interface

De Developer Keynote is voor de kenner vaak de kers op de taart tijdens de TechEd. De BTP Command Line Interface (CLI) kreeg een prominente plaats in deze sessie. Onze favoriete tech guru DJ Adams liet zien dat de BTP CLI de meest efficiënte manier is om te interacteren met SAP BTP. Razendsnel maakte hij een subaccount aan om deze vervolgens in te richten als messaging service. Met de normale GUI gaat je dit nooit zo snel en eenvoudig lukken. Het slotwoord van DJ was dan ook: “The future is terminal”.

Free tier

SAP Business Technology platform kent veel subscriptievormen en sinds een tijdje is er naast de ‘BTP Free trial’ de ‘free tier’ mogelijkheid voor partners en klanten. Free houdt in dat je gratis en onbeperkt services kunt uittesten in SAP BTP. Dit zijn niet alle services, maar wel veel. Op TechEd is Free tier nu ook released voor de individuele developers onder ons. Ofwel Free tier is nu beschikbaar voor iedereen. Wat is nu het verschil met de al langer bestaande BTP Trial? Allereerst de beschikbaarheid van services in Free tier of de BTP Trial kan verschillen. Veel belangrijker is dat wanneer de free tier vorm wordt gebruikt, dit omgezet kan worden in productief gebruik. In de BTP trial omgeving kan dit niet en zal de gehele inrichting/ apps en dergelijke om en overgezet dienen te worden naar een productieve omgeving. Dus wanneer er een service beschikbaar is in Free Tier, kun je bijvoorkeur deze beter gebruiken omdat je er veel makkelijker mee live kan gaan.

Kubernetes/ Kyma

Tot slot, voor nu de laatste highlight: Kubernetes/Kyma. SAP zet meer en meer in op Kubernetes voor het runnen van BTP services. Dit zagen we o.a. ook terug tijdens de TechEd. Kubernetes en Kyma krijgen een centrale plaats binnen SAP BTP, waardoor je als organisatie veel flexibeler wordt in het runnen van services; Unified Runtime. De Unified Runtime is gebaseerd op de technologie Kyma. Met Kyma is het dus nu mogelijk om Cloudfoundry functionaliteit via compatibility tooling te runnen. Een ander voordeel van de Unified Runtime is dat je als early adopters functionaliteiten die je in gebruik hebt op de NEO omgeving, deze nu veel makkelijker kan overzetten. Voorheen moest je dit overzetten van NEO naar Cloudfoundry, wat een migratie is. Tot slot is, krijg je met Unified Runtime weer de keuze om services te runnen via hyperscaler of in een SAP eigen datacenter. Met Cloudfoundry was dit puur hyperscaler gericht. Kortom, doordat SAP Kubernetes meer en meer omarmt, ontstaat er meer keuzevrijheid voor het deployen van verschillende functionaliteiten.

TechEd gemist? Op SAPTechEd.com kijk je alles terug.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen