Highlights SAP TechEd Developer keynote 2022

De SAP TechEd content is geweldig, niet?! Helemaal de Developer Keynote. Dat dacht ik (Wim Snoep) toen ik deze weer zag staan in de TechEd agenda. Een must-see! Mijn enthousiasme werd wel iets minder toen ik de tijd zag, half 2 ’s nachts Nederlandse tijd. Gelukkig zijn alle sessies terug te kijken.

Dit jaar verliep net iets anders dan vorig jaar. Vorig jaar was er een aan elkaar passend scenario waar (door verschillende developer advocates) aan werd doorontwikkeld. Dit jaar was heel anders, en natuurlijk ook omdat de TechEd weer in levende lijve op een podium kon plaatsvinden. Deze keer vertelden men tijdens de Keynote om de beurt over ontwikkelingen, over de hands-on sessies van de dag, en over de verschillende demo’s. De fameuze ‘blauwbaard’, developer advocate Josh Bentley praatte het geheel aan elkaar. Keynote SAP TechEd: Wat kwam er zoal voorbij?

INNOV8iON-SAP-TechEd-DeveloperKeynote2022

De BTP Setup automator

De BTP Setup automator is een erg handige opensource tool, waarbij je in JSON definities, verschillende BTP resources kunt definiëren. Deze ‘definitie files’ kun je dan weer delen met anderen en ook gebruiken om de verdere setup te automatiseren, zoals bijvoorbeeld 10 trial accounts inrichten en klaar te zetten voor een training. DJ Adams presenteerde dit stuk en vergeleek het met de ook de al beschikbare boosters in BTP, die een soortgelijk doel hebben.

INNOV8iON-SAP TECHED KEYNOTE-Json

Mooi om te zien je dit in JSON kunt definiëren en ook via scripting kunt automatiseren. Ook SAP zelf gebruikt overigens de setup automator om BTP accounts klaar te zetten voor de TechEd hands-on opgaves.

Free

Naast de vele demo’s was er ook aandacht voor de BTP free tier. Er kwam ook een shout-out voorbij over de BTP Free editie, waar je bijvoorbeeld SAP Analytics en Datawarehouse cloud gratis, ja echt gratis, in kunt gebruiken. Talrijke services zijn hierin gratis te gebruiken. Voordeel van het free account ten op zichte van een trial is dat trial niet productief kan worden ingezet. Bij de free tier kan dit wel, je gaat pas betalen als je buiten de limieten gaat van gratis gebruik.

Easy UI5 generator

Weer verder met wat demo’s. De Easy UI5 generator. De naam dekt de lading. Dit helpt je om heel makkelijk een ui5 app te genereren door het stellen van wat vragen.

INNOV8iON-UI5APP-TechEd-Keynote

Vervolgens kregen we te zien wat ‘Fiori tools’ kan doen in VS Code. Een stapje verder was binnen enkele clicks een custom control zichtbaar in de app.

Testing

Nog twee opensource tools werden getoond in het UI5 werkveld: Wdi5 en ui5 journey recorder. Met de UI5 journey recorder kun je simpelweg een test (journey) opnemen. Zoals klikken op een knop, invullen van een waarde, navigeren naar een pagina. Heel eenvoudig door dit gewoon uit te voeren als gebruiker in de applicatie in browser. Ben je klaar? Dan druk je op de stopknop en is het scenario opgenomen. Wat wdi5 dan vervolgens kan doen is de opgenomen test voor jou uitvoeren. Vervolgens kun je daarom heen je testcondities in code schrijven wat je zou verwachten.

INNOV8iON-Keynote-SAP-TechEd22-

Is dit gebeurd? Dan kun je test laten uitvoeren. Daarvoor gebruik je het webdriver. Als je de test automatisch wil laten uitvoeren, start de tool je browser op, voert de stappen uit zoals je deze eerder hebt opgenomen en test je op de condities die je benoemd hebt, en je sluit weer af.

Artificial Intelligence

In deze demo werden de verschillende AI componenten van BTP ingezet om pokerkaarten te herkennen! Zoals AI launchpad, SAP AI core & SAP AI business services.

INNOV8iON-SAP-TechEd22-AI

CAP op Kyma

In een wel heerlijk technische demo werd het deployen van een CAP model op Kyma getoond. Kyma is de Kubernetes based runtime die naast Cloud Foundry.

INNOV8iON-SAP-TechEd-Cloudfoundry

DevToberFest

Een mooi einde van de Developer Keynote was de aankondiging van de winnaars van DEVToberFest. Deze contest loopt voorafgaand aan SAP TechEd. Je kunt hier in verschillende categorieën punten verdienen met opdrachten. Deze opdrachten gaan vergezeld van veel mooie inhoudelijke presentaties over de nieuwste SAP Technologieën. Mocht je er niet aan toegekomen zijn om deze sessies te volgen, ze zijn allen nog terug te kijken, net zoals de SAP TechEd presentaties.

Afsluitend

Het was wederom een mooie developer keynote. Voor mij persoonlijk een highlight van de SAP TechEd en zeker een sessie die mag blijven. Sterk om zoveel hands-on codering te zien en ook een korte terugblik naar de keynote van eerder en de rol van de developer advocates daarin ook.

Wil je de highlights lezen van de TechEd keynote die aan het begin werd gehouden? Lees dan Terugblik op de SAP TechEd Opening Keynote

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen