UI5CON Belgium Recap
UI5Con-INNOV8iON-Recap

In de vroege ochtend van Valentijns dag 2020 vertrok ik met mijn collega ‘INNOV8R’s’ naar UI5con Brussels om de leerzame sessies te bezoeken die voor die dag gepland waren. Zelfs na obstakels als files en parkeerkaartjes kopen, kwamen we ruim op tijd aan en konden we nog even van een heerlijke ontbijt genieten.

INNOV8iON-UI5Con-heros
Gaan we naar Comicon? Oh nee UI5Con

Fiori prestatie verbeteringen

Om 9:00 uur was het zo ver. De Keynote van Stefan Beck & Peter Muessig. De eerste topic die voorbij kwam was performance- en opstarttijd van de Fiori Launch Pad en Fiori apps. Daar hebben ze de laatste tijd veel aandacht aan besteed en de performance is dan ook flink verbeterd. Zo is bijvoorbeeld de opstarttijd van groep “GL_ACCOUNTANT” (121 Fiori tegels) verbeterd van 6.5 seconden naar 1.5 seconden. En is de app “Monitor Purchase Order Items” van 3.4 naar 2.1 seconden visueel te zien bij de eerste keer opstarten. Verder werd onthuld dat ze ambiëren om in de toekomst een opstarttijd te halen van onder de 1 seconde! Dit zou natuurlijk een enorme verbetering zijn.

Fiori-adoptie ervaring

INNOV8iON-Fiori-adoptie-ervaring

UI5 Web Components

Verder werd er verteld over UI5 Web Components. Die nieuwe Web Components zijn een reeks herbruikbare UI-elementen die met een minimalistische voetafdruk gebruikt kunnnen worden voor statische websites, webapps of met frameworks als React, Angular en VueJS. Hiermee creëer je een consistente gebruikerservaring die gebruik maakt van de SAP Fiori ontwerprichtlijnen en het Fiori 3 ontwerp.
Ook werd onthuld dat Web Components in de toekomst ondersteund zullen worden in UI5. Dit gaan ze doen door Web Components terug naar UI5 te integreren. Hierdoor wordt dit straks dé standaard manier om agnostische UI-elementen in UI5 te bouwen.

Integration Cards

INNOV8iON-Integration-Cards

Ook kwamen de UI Integration Cards voorbij. De Integration Cards bieden een nieuwe manier om applicatie inhoud op een uniforme manier aan de eindgebruiker te tonen. De kaarten kunnen eenvoudig worden ontsloten in een hostomgeving, zoals een applicatie, dashboard of een HTML-pagina. Een verscheidenheid aan kaarttypen kunnen worden geconfigureerd door een eenvoudige JSON-schema aan te passen zonder de noodzaak om code te schrijven voor UI rendering. Op deze manier kunnen zelfs eindgebruikers zonder programmeervaardigheden nieuwe kaarten maken volgens hun specifieke behoeften.

Fiori 3 Dark Quartz Theme

INNOV8iON-Fiori-theme

Wat ook voorbijkwam en waarvan ik erg gecharmeerd ben, is het Fiori 3 Dark Quartz Theme. Deze is vooralsnog alleen te gebruiken vanaf SAPUI5 1.72 in combinatie met SAP S/4HANA Cloud 2002, maar zal in de toekomst ongetwijfeld op alle producten met Fiori 3 te gebruiken zijn. Naast dat het er naar mijn mening ontzettend sjiek uit ziet, is het natuurlijk fijn voor mensen die ’s nachts werken of in een laag verlichte setting.

SAPUI5 binnenkort beschikbaar voor NPM

Als klapper op de vuurpijl en naar mijn mening de grootste onthulling van deze UI5con, was dat er werd bekend gemaakt dat niet alleen UI5 maar straks ook SAPUI5 beschikbaar gaat worden voor NPM. Dit is natuurlijk praktisch voor het ontwikkelen van SAPUI5 applicaties in combinatie met Nodejs.

Als SAPUI5 straks voor NPM beschikbaar is, komen ook de UI5 Build Tools nog beter tot hun recht. Je kan hierdoor alleen de delen van het SAPUI5 library inladen die je app echt nodig heeft. Dit levert dus een performance voordeel op, echter geldt dit alleen voor standalone apps en niet voor apps die je op een Fiori Launchpad wilt deployen. 

UI5 Build Tools

Vervolgens was het de beurt van SAP Mentor Wouter Lemaire om ons te vertellen over de UI5 Build Tools. De SAP Web IDE is natuurlijk een fantastische ontwikkelomgeving om UI5 apps mee te ontwikkelen. Maar als je een lokale ontwikkelomgeving wilt gebruiken, moet je een aantal third-party tools omarmen. Deze third-party tools werken opzich prima, maar het kost een hoop tijd om ze allemaal te configureren zodat het goed werkt.

De oplossing die SAP hiervoor biedt zijn de UI5 Build Tools. De Tools bieden ontwikkelaars dezelfde functionaliteit die SAP Web IDE biedt in hun lokale ontwikkelomgeving. Dit is voornamelijk bedoeld voor ervaren ontwikkelaars die de vrijheid willen om hun eigen ontwikkelomgeving te kiezen als bijvoorbeeld een VSCode.

INNOV8iON-UI5con-Delete

In deze sessie ging Wouter stap voor stap laten zien hoe je deze Tools moet gebruiken met VSCode. Dit heeft hij naar mijn mening uitstekend gedaan. Je moet denken aan zaken als je project configureren, code checks, builds maken, je app lokaal testen en de productie versie van je app deployen.

Wrap up

We hebben die dag veel interessante bijgewoond zoals: ‘TypeScript with UI5’ van Helmut Tammen, ‘Don’t be scared for CAP, OData V4 can work in production’ van Vincent Weiss en een fantastische ‘Plugin Showcase’ van Tom Doorslaer & Wouter Lemaire. Ons hoofd was dan ook weer gevuld met UI5 inspiratie. De dag leuk afsluiten werd gedaan met een leuke groepsfoto, gevolgd door een gezellige vrijdagmiddag borrel.

INNOV8iON-UI5Conf-wrapup

Bedankt SAP België en Flexso voor het organiseren van een prachtige UI5con. Mijn collega’s en ik hebben weer nieuwe dingen geleerd, inspiratie opgedaan en ontzettend genoten. En natuurlijk kijken we uit naar ons volgende uitje op 19 juni wanneer we naar het spectaculaire UI5con in Walldorf gaan!

Voor de liefhebbers is er een track van die dag te bekijken:

youtu.be/ltcYlXi2so0

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen