Van SAP AppGyver naar SAP Build Apps

In 2021 kondigde SAP aan dat zij het low-code platform AppGyver hadden overgenomen en dat deze geïntegreerd zou worden in het SAP Business Technology Platform (BTP). Omdat SAP in het verleden al een partnership met het low-code platform Mendix had aangekondigd en AppGyver een relatief onbekende startup uit Finland was, vonden wij dit een verrassende ontwikkeling.

Wij zagen dit als een mooi moment om ons te verdiepen in dit nieuw aangeschafte platform en om te kijken of we hier potentie in zagen. Verschillende content is nog terug te vinden op onze YouTube-pagina, zoals de demo ‘Hoe bouw je een app?’ die op het moment van schrijven nog steeds onze meest bekeken video is.

Onze mening destijds? Wij waren enthousiast over het platform, maar vonden dat er vooral qua integratie met SAP nog een hoop werk aan de winkel was. Het was bijvoorbeeld nog niet mogelijk om via een OData-service met een SAP-systeem te communiceren. Ook was het niet helemaal duidelijk voor ons wat nou geschikte use cases waren en in hoeverre iemand zonder programmeerervaring hier nou echt mee uit de voeten kon.

Rebrand

We zijn nu twee jaar verder. Wat is er allemaal veranderd? Ten eerste, een rebrand: AppGyver staat inmiddels bekend als SAP Build Apps. Daarnaast is het platform dus onderdeel geworden van de SAP Build-paraplu; hieronder vallen ook SAP Build Process Automation (voor het automatiseren van taken en processen) en SAP Build Workzone (voor het creëren van gepersonaliseerde business sites). Al deze platformen zijn beschikbaar op SAP BTP.

SAP-Integratie

De grote vraag: hoe zit het nu met de SAP-integratie? Het is duidelijk dat integratie en deployment zeker een prioriteit zijn geweest voor SAP, want het werkt nu vlekkeloos. Wanneer je een nieuwe databron wilt toevoegen, krijg je o.a. de optie om integratie met jouw SAP BTP destinations te configureren. Zo kan je makkelijk bij de Odata services die je gedefinieerd hebt.

Integratie met SAP-systemen.

Visual Cloud Functions

Nieuw zijn de Visual Cloud Functions, die je ook als databron kan gebruiken voor jouw applicatie. Build Apps biedt namelijk de mogelijkheid om zelf een applicatiebackend in de cloud te implementeren (dit is een apart project los van de frontendapp).

Maak een applicatiebackend in de cloud.

Ook hier geldt dat je geen code hoeft te schrijven. Definieer de entiteiten die je nodig hebt en maak vervolgens relevante cloud functions aan met gewenste invoer en uitvoer. Vergeet niet dat deze eerst gedeployed moeten worden voordat ze in jouw frontendapplicatie kunnen worden gebruikt.

Voeg entiteiten en cloud functions toe.

User Experience

Wat ons opvalt: qua UX is er eigenlijk heel weinig veranderd. Dit is niet per se een probleem (het platform doet immers wat het moet doen), maar onze eerdere twijfels zijn hiermee niet weggenomen.

Het platform heeft nog dezelfde look en feel als eerst.

Om een applicatie in Build Apps te kunnen bouwen, is er namelijk nog steeds wel een basiskennis van software development nodig; denk hierbij aan termen als front-/backend, databronnen, parameters en variabelen. Als de gebruiker nog helemaal niks weet over softwarearchitectuur, kan diegene absoluut niet zonder begeleiding aan de slag. Wij vragen ons daarom af of het in de praktijk heel veel toegevoegde waarde heeft, aangezien het bijvoorbeeld met SAP Fiori Elements ook al relatief eenvoudig is om een simpele Fiori app te genereren.

Het blijft een mooi product in zijn soort, maar we verwachten niet dat het echt een concurrent van de ‘oude’ vertrouwde SAPUI5 applicaties gaat zijn. Met de opkomst van AI en het recent aangekondigde SAP Build Code, wordt reguliere development immers steeds efficienter en toegankelijker.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen