SAP heeft de afgelopen tijd haar aandacht gevestigd op het Clean Core-principe. In dit blog lees je wat een Clean Core inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
SAP Clean Core
SAP gebruikt de term Clean Core om aan te geven dat er in de ideale situatie geen maatwerk in een S/4 HANA-systeem wordt gebouwd. Zo blijft de kern van het S/4 HANA-systeem schoon en zit maatwerk niet ‘in de weg’ van de standaard SAP-programmatuur. Deze benadering is vrij zwart-wit en kan genuanceerder worden. Maatwerk in een S/4 HANA-systeem betekent namelijk niet per definitie dat dit systeem geen Clean Core heeft. Er zit een grijs gebied tussen een 100% modificatievrij Clean Core-systeem en een systeem vol gebouwd met maatwerk.
Dit grijze gebied is waar ik (Julian Kuipers) in dit blog mijn aandacht op richt. Een systeem zonder maatwerk heeft per definitie een Clean Core, waardoor er geen maatwerk is dat problemen kan veroorzaken. Bij de meeste S/4 HANA-implementaties is maatwerk echter vereist. Hoe je dit maatwerk realiseert, bepaalt in welke mate je een Clean Core behoudt.
In eerste instantie stel ik voor om je af te vragen of het net aangeschafte S/4 HANA-systeem voor jouw organisatie een ERP-pakket óf een ontwikkelplatform is.
Als je het systeem als een ERP-pakket ziet, profiteer je bij elke upgrade van de jarenlange, wereldwijde kennis en ervaring van SAP over verschillende processen. Zie je het als een ontwikkelplatform, dan kan al het maatwerk dat je ontwikkelt in de weg zitten van het optimaal gebruik van het ERP-pakket met alle kennis van SAP. Als je het systeem als ERP-pakket ziet en er een los ontwikkelplatform naast plaatst, zoals bijvoorbeeld het SAP Business Technology Platform, profiteer je van zowel de kennis van SAP in het ERP-pakket als van de naadloze integratie tussen het ERP-systeem en het ontwikkelplatform, zonder dat ze elkaar in de weg zitten.
Je wilt de kennis van SAP binnen jouw organisatie benutten. Kijk daarom in hoeverre jouw eigen proces afwijkt van het standaardproces van SAP in het S/4 HANA-systeem. Kun je het gat dichten met een juiste inrichting van het systeem? Mooi, dat betekent dat jouw proces in lijn ligt met het standaardproces en je daar optimaal gebruik van kunt maken. Is dat niet het geval, dan heb je ruwweg twee opties:
- Pas je proces aan zodat het aansluit op het standaardproces van SAP, ontwikkeld op basis van uitgebreide kennis van dit proces bij diverse bedrijven. Dit is een goede keuze als het proces niet cruciaal is voor het onderscheidend vermogen van de organisatie.
- Als het wel een onderscheidend proces is, kan het lonen om te innoveren en je eigen koers te varen. Vraag je dan af of de tijd, moeite en kosten het waard zijn.
Als het een belangrijk en onderscheidend proces betreft, is maatwerk op een Clean Core-wijze vaak gerechtvaardigd.
Afwijken van de standaard brengt echter altijd risico’s en extra werk met zich mee. Waar een standaard SAP-proces zonder maatwerk soepel wordt geüpgraded, geldt dat niet altijd voor processen met maatwerk. Dit vereist vaak controles en aanpassingen om het werkend te houden. Soms werkt een oplossing helemaal niet meer en moet het volledig opnieuw gebouwd worden. In het ergste geval stoppen sommige organisaties helemaal met upgraden, wat zonde is, want dan mis je de nieuwste kennis en technologieën van SAP, waar je wel voor betaald hebt. Vergeet ook niet dat dit de veiligheid van je systeem kan beïnvloeden.
Voordelen van een Clean Core
Hieronder vind je een aantal voordelen van een Clean Core-aanpak uit.
1. Upgrade-stabiliteit
Als je geen maatwerk of alleen op door SAP aangewezen plekken maatwerk gebruikt, verlopen upgrades soepel. Je hebt weinig tot geen extra werk en kunt elke upgrade snel na de release uitvoeren, waardoor je systeem up-to-date en veilig blijft.
2. Nieuwste kennis en technieken in je processen
Met SAP BTP als extensieplatform kun je snel schakelen en de nieuwste technieken, zoals AI, toepassen. Regelmatige updates van dit platform zorgen ervoor dat je snel beschikt over de nieuwste kennis en technieken.
3. Makkelijk migreren naar een cloudoplossing
Als je wilt migreren naar een cloudoplossing zoals S/4 HANA Public Cloud, verloopt de migratie makkelijk. Met een Clean Core voldoet je maatwerk volledig om één-op-één overgenomen te worden in het nieuwe cloud-systeem.
4. Geen vendor lock-in
Je voorkomt een vendor-lock-in doordat je maatwerk niet per se in ABAP hoeft te bouwen. Je kunt ook talen als Java of JavaScript gebruiken, wat handig is bij een overstap naar een ander systeem dat deze talen ondersteunt. Daarnaast is het over het algemeen makkelijker om mensen te vinden die Java of JavaScript beheersen dan ABAP.
5. ABAP Cloud development model
Het gebruik van het ABAP Cloud development model in plaats van klassiek ABAP past goed in een Clean Core-strategie. Het grootste voordeel hiervan is dit development model werkt op zowel S/4 HANA on-premise als S/4 HANA private cloud en zelfs het enige development model is op S/4 HANA public cloud en de ABAP runtime op BTP. Hierdoor maakt het niet uit op welk systeem ontwikkeld wordt, de ABAP-versie is overal hetzelfde. Dit is vooral interessant in complexere landschappen met verschillende systemen.
Nadelen van een Clean Core
Ondanks de vele voordelen, moet je ook rekening houden met een aantal facetten van een Clean Core-aanpak.
1. Nieuwe kennis opdoen
Als je de nieuwste technieken gebruikt om je systeem op een Clean Core-manier aan te passen, moeten je medewerkers deze nieuwe technieken leren of je moet de juiste kennis inhuren. Dit kost tijd en/of geld.
2. Andere oplossingsrichtingen
Soms is een simpele aanpassing in een niet-Clean Core-systeem, in een Clean Core-systeem complexer. Dit kost meer expertise, tijd en/of geld om te realiseren.
3. Verschil in volwassenheid
Sommige SAP-modules zijn vergevorderd in het Clean Core-principe, andere modules krijgen weinig aandacht. Dit maakt het soms lastig om je systeem volledig Clean Core te krijgen.
Conclusie
Zoals je kunt lezen, heeft het toepassen van een Clean Core-beleid op je S/4 HANA-systeem veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Elke organisatie moet zelf afwegen in welke mate ze een Clean Core-beleid willen toepassen. Waar ligt de balans voor jouw organisatie? Welke voordelen wegen op tegen de nadelen?
Dat kan ingewikkeld zijn met de verschillende manieren om dit aan te pakken. Wil je hierover sparren of heb je al een idee en ervaren developers nodig, met kennis van de nieuwste SAP-technieken, om het Clean Core beleid te realiseren? Neem contact met ons op, zodat wij jouw organisatie kunnen helpen bij het schoonmaken en schoonhouden van de kern van jouw S/4 HANA-systeem. Nog op ECC, maar overweeg je een migratie naar S/4 HANA? Ook daarbij kunnen wij je helpen! Dit is het perfecte moment om je maatwerk onder de loep te nemen en vanaf dag één een Clean Core-beleid toe te passen op je nieuwe, schone S/4 HANA-systeem.
Met een Clean Core kan jouw organisatie zich focussen op haar onderscheidend vermogen
Meer weten over S/4HANA en het Clean Core principe?
Mocht je meer willen weten over S/4HANA en de mogelijkheden van het Clean Core principe binnen jouw organisatie. Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor een (digitale) koffie.