Wat is een Command Line Interface en waarom heb ik er één nodig?

De Command Line Interface (CLI) komt in steeds meer SAP ontwikkeltools voorbij. Ik (Iemke Kooijman) schreef dit blog om je een inzicht te geven in de werking van een CLI, de reden waarom je hem nodig hebt en om je te adviseren over het gebruik ervan.

Tijdens de INNOV8iON webinar “Unboxing SAP Business Application Studio” kwam naar voren dat ook in deze nieuwe SAP ontwikkelomgeving de CLI een prominente plek heeft gekregen.

Wat is een Command Line Interface (CLI)?

Met een CLI geef je commando’s in de vorm van regels tekst aan het besturingsysteem van je computer. Ook kun je commando’s geven aan bepaalde applicaties die je geïnstalleerd hebt. Het DOS besturingssysteem kon bijvoorbeeld alleen bestuurd worden doormiddel van een CLI. CLI is de tegenhanger van de Graphical User Interface (GUI) dat nu hoofdzakelijk wordt gebruikt. Een GUI is de grafische windows of iOS omgeving waar velen van ons dagelijks van gebruikmaken.

Het voordeel van een CLI is dat je veel meer gedetailleerde commando’s kunt geven. Het nadeel is dat de CLI een veel steilere leercurve heeft.

INNOV8iON-Comment-Line-Interface-SAP

Waarom heb je er één nodig?

SAP maakt met het SAP Cloud Platform, de omarming van de Cloud Foundry omgeving en het ‘Cloud Application Programming (CAP) paradigma’ de CLI steeds relevanter voor SAP developers. Met een CLI kun je in dit geval veel beter de complexe technische componenten van een applicatie besturen. In sommige gevallen is het onmogelijk om zonder de CLI te werken. Wanneer je bijvoorbeeld ontwikkelt in de nieuwe SAP Business Application Studio is het noodzakelijk om kennis van een CLI te hebben. Ook als je code ontwikkelt in Visual Studio Code met SAP Fiori Tools extensions heb je CLI-kennis nodig. Meer ervaring met een CLI betekent in dit geval dat je veel efficiënter kan werken.

Voor SAP Fiori ontwikkelaars is kennis van CLI extra belangrijk. SAP lijkt namelijk in hoog tempo afscheid te willen nemen van de SAP Web IDE. Als je gebruikmaakt van deze ontwikkelomgeving zul je binnenkort over moeten schakelen naar de nieuwe ontwikkelomgeving op het SAP Cloud Platform, SAP Business Application Studio. Wil je hiermee effectief kunnen werken, is een stuk basiskennis over CLI cruciaal.

INNOV8iON-CLI in SAP Business Application Studio

Advies

Hieronder geef ik een advies over de CLI voor twee type developers in het SAP domein. In die groep moet er een tweedeling gemaakt worden omdat er twee duidelijke persona’s zijn, die geraakt zullen worden door een CLI in hun dagelijkse werk. Op de eerste plaats is er de traditionele SAP developer met veel ABAP ervaring, die daarnaast ook Fiori ontwikkeling heeft opgepakt. Op de tweede plaats heb je de hardcore (web) developer die SAP ontwikkeling doet op de Cloud Foundry omgeving met bijvoorbeeld Nodej.js.

INNOV8iON-Developers-CLI-SAP

Traditionele SAP developer

Voor de traditionele SAP developer is het belangrijk om kennis te maken met een CLI door bijvoorbeeld SAP Fiori ontwikkeling in SAP Business Application Studio te gaan doen. Hier zul je merken dat het niet eenvoudig is om in eerste instantie met een CLI te werken maar dat je steeds efficienter gaat werken en vaker de voordelen ziet naarmate je meer ervaring op doet.

Doordat SAP afscheid gaat nemen van de SAP Web IDE word je (waarschijnlijk op korte termijn) gedwongen om met de SAP Business Application Studio te gaan werken. Daarom is het advies om nu al kennis op te doen zodat je later niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Hardcore (web) developer

Voor de hardcore (web) developer is het gemakkelijk. De CLI gaat steeds meer gebruikt worden bij SAP ontwikkeling en dat is voor jou alleen maar voordelig. Bekijk rustig alle mogelijkheden die deze ontwikkeling jou gaat bieden.

Conclusie: Command Line Interface, je kunt er niet meer omheen.

Voor de één is de CLI een verademing om te kunnen gebruiken in zijn dagelijkse werk. Hij kent de CLI al en kan gebruikmaken van alle voordelen tijdens zijn SAP ontwikkelwerkzaamheden. Voor de ander is het een noodzakelijk kwaad om zijn SAP ontwikkelwerk effectief te kunnen blijven doen. Hij zal moeten wennen aan dit nieuwe component. In ieder geval kun je niet meer om de CLI heen als je SAP Fiori ontwikkelwerk doet of andere ontwikkelingen op SAP Cloud Platform.

Een goede plek om te beginnen met het ontwikkelen van je SAP specifieke CLI kennis is de Visual Studio Code tutorial van SAP. Wil je overigens meer weten over VSCode? Volg dan vooral onze webinar – SAP Development in Visual Studio Code.

Daarnaast kan je ook beginnen met de algemene CLI tutorial van Code Academy.

INNOV8iON-INNOVember-Visual-Studio-code-SAP-webinar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen