SAP CAP: Wat is het en wat kan ik er mee binnen mijn organisatie?
SAP heeft sinds een aantal jaar een nieuwe techniek beschikbaar gemaakt voor het bouwen van maatwerk-applicaties. Naast dat wij als developers Fiori applicaties kunnen bouwen op bestaande technieken, kunnen we dat nu ook met CAP (Cloud Application Programming model). Nu komt waarschijnlijk al snel de vraag naar boven ‘Weer een nieuwe techniek; moet ik daar wat mee?’. Lees verder en ontdek wat de toegevoegde waarde is van CAP.
Wat is CAP?
CAP is niets meer en niets minder dan een raamwerk van programmeertalen, code-bibliotheken en gereedschappen waarmee grootschalige applicaties gebouwd kunnen worden. Hierbij wordt impliciet gebruik gemaakt van bewezen best-practices en veel out-of-the-box oplossingen voor veelvoorkomende taken. Deze vrij abstracte definitie geeft al een belangrijk aspect van CAP prijs; het is een combinatie van bouwblokken waarmee een applicatie gebouwd kan worden.
Bij deze out-of-the-box functionaliteiten kan bijvoorbeeld gedacht worden aan authenticatie en autorisatie in de applicatie. Met het gebruik van CAP ligt de focus op het probleem domein en niet zo zeer op de techniek. Een developer hoeft zich niet druk te maken over de precieze technische implementatie van bijvoorbeeld de fysieke tabellen in de database. Dit gebeurt allemaal impliciet door de definitie van het datamodel in een vrij eenvoudige notatie. Hierdoor zal de developer samen met de functioneel experts dit domeinmodel zorgvuldig moeten opstellen, waardoor automatisch de focus op de functionaliteit komt te liggen en niet zo zeer op de techniek.
Onderstaande afbeelding geeft een goed beeld van CAP binnen uw organisatie:
De naam (Cloud Application Programming) geeft al aan dat de focus op cloud ligt. Echter kan een CAP applicatie prima overweg met het lezen en schrijven van data naar een on-premise systeem zoals S/4HANA. CAP is ideaal voor het combineren van data uit verschillende bronnen. Een goede use-case voor het gebruik van CAP is het schoon houden van je S/4HANA systeem. Door de maatwerk-applicatie en maatwerk-data in de cloud te laten draaien, maar waar tegelijkertijd wel met data uit het (on-premise) S/4HANA systeem gewerkt kan worden, bouwt de developer een applicatie die perfect op uw behoeften aansluit, het (on-premise) S/4 systeem niet vervuilt met maatwerk.
Daarnaast kan er voor de user interface vrij worden gekozen voor welke techniek gebruikt wordt. Maakt uw organisatie gebruik van SAP Fiori/SAPUI5 apps? Dan sluit CAP hier perfect op aan. Werkt uw organisatie met een andere user interface zoals bijvoorbeeld Angular of React, dan is dit ook geen enkel probleem en werkt goed als een UI voor een CAP applicatie.
Meer weten over de voordelen van Fiori voor jouw organisatie? Lees dan deze blog: De vijf voornaamste voordelen van SAP Fiori.
Samengevat is een CAP applicatie opgebouwd uit verschillende bouwblokken waarmee een fullstack applicatie gemaakt kan worden voor een groot bereik aan verschillende use-cases.
CAP: Wanneer wél en wanneer niet?
Zoals hierboven beschreven, is CAP in veel gevallen één van de opties voor het ontwikkelen van een applicatie. Het is uitermate geschikt voor het schoonhouden van een (on-premise) S/4HANA-systeem door je maatwerk in de cloud te draaien in de vorm van een CAP-applicatie. CAP-applicaties zijn ook geschikt om data uit verschillende bronnen (zoals een on-premise S/4HANA systeem, losse databases in de cloud en andere systemen) te combineren in 1 applicatie.
Het gebruik van CAP stelt echter wel wat eisen aan je systeemlandschap. Om bijvoorbeeld een on-premise S/4HANA systeem te koppelen als bron aan een CAP-applicatie, is een SAP Cloud Connector. benodigd. Zonder Cloud connector is het gebruik van CAP een stuk lastiger. Hierdoor is de situatie waarbij data uit enkel één on-premise systeem benodigd is, minder geschikt voor het gebruik van CAP-applicaties. Als er echter al een connector aanwezig is, kan het natuurlijk makkelijk gebruikt worden.
Dit toont aan dat er goed moet worden nagedacht of het gebruik van CAP binnen uw organisatie past en of de gewenste applicaties daarvoor geschikt zijn.
Voordelen CAP
We kunnen concluderen dat SAP CAP de mogelijkheid biedt aan de ontwikkelaar om zelf de bouwblokken van SAP en andere partijen, bij elkaar te zoeken die benodigd zijn voor het bouwen van een applicatie in de specifieke use-case. Door het gebruik van deze bouwblokken is de ontwikkeling van een CAP applicatie relatief flexibel; het datamodel kan makkelijk worden aangepast of worden uitgebreid bij groei of wijzigingen. SAP noemt dit het grow-as-you-go concept. SAP CAP biedt automatisch veel mogelijkheden out-of-the-box waardoor de ontwikkelaar relatief snel een werkende applicatie draaiend heeft met veel voorkomende functionaliteiten die anders veel tijd hadden gekost om te implementeren. Omdat CAP gebruik maakt van een wereldwijde variatie aan bekende technieken ben je niet afhankelijk van één leverancier, maar zijn er altijd alternatieven (proprietary én open source!). Dit voorkomt vendor lock-ins.
Nieuwsgierig geworden naar CAP, neem dan eens contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden voor uw organisatie. Wij kunnen helpen bij het uitdenken en maken van deze applicaties. Daarnaast bieden wij ook trainingen aan voor uw eigen developers. Lees hier meer over onze academy.